Aтина: Обявяване на конкурс за есе и рисунка „Моята Декларация на Шуман“

9 май е Ден на Европа. На тази дата през 1950 г. Робер Шуман, френският министър на външните работи, представи декларация, известна днес като Декларацията на Шуман, първата стъпка от европейската интеграция.
На този ден се навършват 71 години от историческия ден, когато Робер Шуман, френският министър на външните работи, представи революционното тогава предложение за създаване на Европейската общност за въглища и стомана.
През 1950 г. Европа все още се опитваше да се издигне от пепелта на Втората световна война и да излекува раните от годините на конфликт между Франция и Германия. Европейските дипломати по онова време правилно се застъпваха за обединяването на икономическите интереси на двете държави – първоначално – и след това на всички, които биха се присъединили към Общността, като най-добрата гаранция за поддържане на мира на стария континент. Успехът на Европейската общност за въглища и стомана и нейното развитие в Европейския съюз, както го познават по-младите поколения, е поставен под въпрос.

Броят на скептиците нараства, националистическите и нетолерантните гласове стават все по-силни и мнозина с нетърпение очакват отделяне от ЕС. Искайки да изследваме знанията и вярванията на съвременните подрастващи, граждани на ЕС, ние разработихме съвместно с образователни организации от Испания, България и Полша, европейският проект „Нова декларация на Шуман – разговор между поколенията за НОВА Европа“.
В този контекст проведохме уеб семинар, насочен към гимназисти. Целта на уебинара беше децата да научат историята на създаването на ЕОВС, а по-късно и на ЕИО и ЕС, да се запознаят с текста на самата декларация на Шуман. По случай годишнината от Декларацията на Шуман каним учениците да споделят с нас в есе или стихотворение във формат стихотворение своите мисли за хода на Европейския съюз.
Моята декларация на Шуман конкурс: 27 резултата

bg_BGБългарски