Ясни са авторите на най-добрите есета на тема „Моята Декларация на Шуман“

Десетки творби от цяла България получихме за обявения от Фондация „Съвременна плевенска медия“ конкурс за есе на тема „Моята Декларация на Шуман“. Конкурсът е една от дейностите по проект „НОВА декларация на Шуман – разговор на поколенията за НОВА Европа“, по който фондацията работи съвместно с партньори от Гърция, Испания и Полша.
Получените творби са от 10 града в България – Плевен, София, Пловдив, Варна, Бургас, Сливен, Силистра, Видин, Димитровград, Лом.
Обичайно по-активни бяха учениците от 14 до 18 години, които демонстрират в текстовете си информираност, ясна позиция и визионерство, с които не отстъпват на по-големите участници, които са на възраст от 19 до 29 години.
Конкурсът за есе и рисунка, посветени на Декларацията на Шуман и 70 години от произнасянето й, постигна целта си днешните млади европейци да се завърнат при „корените“. Авторите на есетата са се запознали с Декларацията на Робер Шуман и ефекта от нея, добре си дават сметка колко сме свързани помежду си, независимо в коя европейска държава живеем, както и за това, че от ежедневните ни решения, успехи или провали зависи не само личното бъдеще на всеки човек, а и общата посока и благоденствие на държавите в Европейския съюз.
Какви теми и проблеми поставят младите българи в своите „декларации“ ще научите от текстовете на класираните на първите места есета, които публикуваме по-долу.
Всички участници ще получат по пощата грамоти, а тези от тях, които са класирани на призови места – и ваучери за книги от книжарница „Сиела“, на стойност: за първо място – 50 лева, за второ място – 30 лева, за трето място – 20 лева, за поощрение – 10 лева.

Ето имената на отличените.

В първа възрастова група:
Първо място
Ивана Георгиева, 18 години, Спортно училище „Георги Бенковски“ -Плевен, XII „Б“ клас
Второ място
Джованна Колу, 16 години, ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ – Сливен
Симона Славкова, 15 години, НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” – Бургас, X „А“ клас
Трето място
Катерина Гълова, 17 години,ЕГ „Иван Вазов“ – Пловдив, XI „З“ клас
Поощрение
Дияна Маргаритова, 15 години, ПГСУАУ „Атанас Буров“ – Силистра, VIII „А“ клас

Във втора възрастова група:
Първо място
Делян Балев, 24 години, от Димитровград, студент в Санктпетербургски държавен университет, специалност Международни отношения
Второ място
Полина Дянкова, 21 години, от Варна, студент в СУ „Св.Климент Охридски“, специалност „Право”, 3 курс
Трето място
Боряна Георгиева, 28 години, от Видин
Поощрение
Далиа Давидкова, 20 години, от София, студент в УНСС, специалност Право
Деница Михайлова, 28 години, от София

Честито на наградените!

Важно! Очаквайте резултатите от КОНКУРСА ЗА РИСУНКА

bg_BGБългарски