Презентация, четене на Декларацията на Шуман, разговор с неин връстник и за финал – „Ода на радостта“

Успешно начало постави екипът на фондация „Съвременна плевенска медия“ на дейностите по проект „НОВА декларация на Шуман – разговор на поколенията за НОВА Европа (акроним nEU dec)“, с урок на живо пред повече от 100 ученика от 8 и 10 клас на НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен на 21 април 2021 г. Той се състоя в зала „Божко Шойков“ на училището и беше изпъстрен с музикални изпълнения на талантите от НУИ – Плевен.
„Нова декларация на Шуман“ е първият голям европейски проект с участие на фондацията, при това като координатор. Той е финансиран от програма „Европа за гражданите“ на Европейската комисия, направление „Европейска памет за миналото“ и се провежда в 4 страни членки на ЕС, в периода февруари 2021 – юли 2022 г. Партньори са сдружение Educommart, Атина, Гърция, Asociacion de innovacion, formacion y empleo para el desarrollo sostenible (AIFED), Гранада, Испания, и фондация Autokreacja, Варшава, Полша.
Проект „НОВА декларация на Шуман – разговор на поколенията за НОВА Европа“ свързва миналото и настоящето, за да даде на младите европейци силен инструмент за градеж на бъдещето. Инструментът са спомените и уроците от изминалите 70 години.
Като проведат разговори със съвременници на Декларацията на Шуман от 1950 г., на приемането на държавите им в ЕС и на промените в Централна и Източна Европа след 1990 г. младите хора ще допълнят редовете от учебниците по история с преживяното от „обикновените” хора.
Ето защо важен момент от първото събитие по проекта – „Среща на поколенията: разговор за Европа – 70 години в 70 минути“ беше разказът на връстника на Декларацията на Робер Шуман, оперният певец, директор на Плевенска филхармония, почетен гражданин на Плевен, Любомир Дяковски, който благодарение на професията си от 19-годишен пътува в цяла Европа.
Срещата започна с изпълнение на химна на Европейския съюз – „Ода на радостта“ от малката цигуларка София Иванова, ученичка на Елена Николова.

Председателят на Съвета на настоятелите на фондация „Съвременна плевенска медия“, Иванка Ватева приветства присъстващите и представи идеята и целите на проекта. Една от задачите му е младите хора, а и не само те да се запознаят с пълния текст на Декларацията на Шуман, за която всички са чували, но малцина са я чели. Флашмоб четене на Декларацията направиха от сцената трима ученици от специалност „Актьорство за драматичен театър“, с преподавател Георги Енчев: Бояна от 8Б, Виктория от 11Б и Пламен от 12Б клас в училището домакин.

В специално подготвена презентация беше представена историята на опитите за единение в Европа от Средновековието до 20-и век, раждането на идеята за Европейска общност за въглища и стомана като начин за спиране на въоръжаването и войните, биографията на Робер Шуман, историческата дата 9 май 1950 г. и реакциите на европейските държави през очите на карикатуристите.
За отбелязване на звездния за България момент – приемането ни в ЕС на 1 януари 2007 г. прозвуча популярна композиция от български автор: „Ръченица“ от „Тракийски танци“ на Петко Стайнов, в изпълнение на перкусионен ансамбъл „Акцент“, с ръководител Симеон Серафимов.

След покорилите не една сцена у нас и в Европа млади перкусионисти пред публиката застана европеецът Любомир Дяковски. Господин Дяковски сподели с младежите спомени от първите си пътувания, впечатления и от Западен и от Източен Берлин, трогателни лични истории от разделена Германия.

Като музикант той се е интересувал много от историята на европейския химн и освен че сподели малко известни факти за това, провокира учениците с въпроси за ролята на Караян и връзката между химна на ЕС и компактдисковете.

Диалогът с публиката продължи с викторина. Въпросите в нея бяха базирани главно на изнесената презентация, но изискваха също демонстрация на информираност и обща култура: Кой е автор на текста, който Бетовен ползва за Ода на радостта? Колко на брой са държавите в Европейската общност за въглища и стомана? Колко са звездите на европейското знаме? Какво символизират? Колко са официалните езици в ЕС? А знаете ли колко и кои са азбуките? Защо 9 май е Ден на Европа? Кой е единният номер за спешни случаи в Европейския съюз? През коя година България стана член на Европейския съюз? Сама ли беше приета в общността нашата страна? Имената на кои Бащи на Европа можете да изредите? Каква Нобелова награда е присъдена на ЕС?

Някои от въпросите затрудниха аудиторията, но за някои имаше по няколко вдигнати ръце.
Вярно отговорилите получиха за награда бележник с логото на проекта.
Финал на 70-минутната среща постави повторното изпълнение на „Ода на радостта”, този път от струнен оркестър 5-8 клас, с преподавател Деница Златева. Към малките цигулари, виолисти и челисти се присъединиха техните преподаватели. А цялата публика се включи в хоровото изпълнение на одата по текста в превод на Асен Разцветников, отпечатан на флаер за събитието.

Важна помощ за успешното провеждане на срещата оказаха две доброволки на фондация „Съвременна плевенска медия“ – Александра Кончарска и Снежана Димитрова.
Проект „Нова Декларация на Шуман“ продължава с обявяване на конкурс за есе и рисунка, създаване на пъзел стая и провеждане на състезания в нея и международна конференция в Плевен, планирана за 9 май 2022 г.

bg_BGБългарски