ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров“ се включи с два отбора в предизвикателството

Поредният домакин на мобилната пъзел стая „Европа – от легендата до днЕС“ беше Професионалната гимназия по електроника и химчни технологии (ПГЕХТ) „Проф. Асен Златаров“. Поканата за участие беше приета броени дни преди състезанията на 29 април, в разговор със заместник-директора Анелия Атанасова. Да подготви учениците се ангажира преподавателят по история и цивилизации Цветелина Карлукова. Екипът на професионалната гимназия неведнъж е участвал в европейски проекти на неправителствени организации и е сред активно работещите по собствени проекти по програма „Еразъм +“ плевенски училища.
И този път участието на гимназията беше успешно.
Двата смесени отбора – от различни класове, от 8-и до 10-и, си избраха за имена „Златаровци“ и „Ударниците“. Изцяло мъжкият отбор „Златаровци“ се справи с 12-те загадки за 18,5 минути. Макар да изглеждаха притеснени, момчетата изпяха Химна на Европа и заслужиха награди. Получи се впечатляващ хор от басови гласове.
Силно мотивирани влязоха в стаята „Ударниците“. Вероятно заради амбициозното женско ядро в отбора, както и заради качественото четене на информативните текстове от Даниел Цветков този отбор „излезе“ от стаята за по-кратко време, от 15,5 минути.
Всички – и състезателите, и преподавателите им Цветелина Карлукова и Аксения Кръстева споделиха, че им е било интересно и забавно. И че са готови за участие в заключителното събитие по проект „НОВА Декларация на Шуман- разговор на поколенията за НОВА Европа“, което ще се състои на 9 май в художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен.

bg_BGБългарски