Отборите „Хемус“ и „Тракия“ от ДФСГ „Интелект“ разгадаваха пъзел стаята пред гости от Испания и Полша

Последните две от всички 27 състезания в специално създадената пъзел стая „Европа – от легендата до днЕС“ се проведоха на 9 май сутринта в ДФСГ „Интелект“ – Плевен. Различното този път беше присъствието на чуждестранни гости – партньорите по проект „Нова Декларация на Шуман“ от Испания и Полша. За тях, за заместник-директора Михаела Карамфилова и преподавателя в гимназията Севинч Алиева, която е подготвила състезателите, преживяването беше любопитно, различно и много емоционално. Учениците от двата отбора – „Хемус“ и „Тракия“ се справиха отлично с предизвикателството на пъзел стаята. Те разгадаха 12-те загадки съответно за 15 минути и 40 секунди и 17.5 минути.
Излизането от стаята символично, защото тя не се заключва. Единственият катинар е с код, който се получава, когато между цифрите, показващи броя на настоящите държави членки се допишат две еднакви цифри, за да се получи годината на приемане на България в Европейския съюз. И в гимназия „Интелект“ светкавично, както всичките си връстници в предишните състезания, дадоха верния отговор на този въпрос. Много емоционална беше и загадката, свързана с Химна на Европа, защото освен да намерят нотите на „Ода на радостта“ състезателите бяха предизвикани да я изсвирят или изпеят.
Така преминаването през пъзел стаята отведе младите хора в една отворена, приобщаваща и по-демократична Европа. Те показаха знанията си за Европейския съюз и научиха нови, важни и любопитни факти.
Екипът на ДФСГ „Интелект“ ще кандидатства с участието си в състезанията в пъзел стаята „Европа – от легендата до днЕС“ в конкурс на Центъра за развитие на човешките ресурси за най-креативно събитие или кампания по повод Деня на Европа 2022.

bg_BGБългарски